obrazek - Jak správně odprezentovat Bibli?

V zimním semestru jsem studoval volitelný předmět sociální komunikace a rétorika. V rámci tohoto předmětu měli všichni odprezentovat prezentaci na jakékoliv téma. Šlo o to, aby jsme si vyzkoušeli a naučili se, jak správně prezentovat. Po prezentaci vždy proběhlo krátké zhodnocení spolužáky a profesorem. Mám ve zvyku, při takových příležitostech situace využít a zmínit svou víru v Boha.
Když bylo na střední škole potřeba udělat referát o křesťanství, vzal jsem si ho. Většina mých slohových prací byla na křesťanské téma, dokonce i maturitní. Spolužáky to zajímalo, tak jsem se nebál a příležitostí využíval.
Toto byla trochu jiná situace. Profesor sice říkal, že u prezentace na jakéhokoliv téma je důležité, aby to bylo od srdce a člověk tím tématem žil. Bylo jasné, že nežiji více jiným tématem než vírou. Ale problém byl v tom, že jsem neznal těch 20 spolužáků z naší skupiny. Byli jsme totiž z různých fakult a oborů. Nevěděl jsem, jak budou reagovat a co na mou prezentaci řeknou.
Dal jsem se proto na modlení, nabral všechnu odvahu a začal si chystat prezentaci na téma Bible. Bylo to náročné. Hlavně z toho hlediska, abych v 10-ti snímcích řekl to podstatné a aby mně posluchači rozuměli. Proto jsem se to snažil udělat co nejsrozumitelnějším jazykem. Okořenil jsem to srandovními obrázky. Nachytal si pár vtípků. To vše, abych upoutal pozornost.
V den mé prezentace jsem byl plný očekávání, jak to všechno dopadne. Modlil jsem se, ať si to Pán Bůh použije. A taky, že jo! Všech 20 spolužáků napjatě poslouchalo až do konce. Smály se mým vtípkům. A po prezentaci se mnou 30 minut diskutovali. Což mi vyrazilo dech, protože u ostatních spolužáků byla diskuze za 5 minut vyřešena. Profesor byl, jako správný filozof, velmi zaujat a při diskuzi mi vcelku nahrával. Bylo to fajn povídání. Spolužáky zajímalo všechno, od mého uvěření až po utrpení ve světě. Jsem to pak musel i ukončit, aby se i dostali na řadu další.
Při této akci jsem prožil dvě skutečnosti. Že si nás Ježíš používá ke své oslavě a že dnešní mládež je opravdu zvědavá a zajímá se o věci víry.